Skoči na glavno vsebino

V petek, 17.11.2023 smo obeležili že 13. Tradicionalni slovenski zajtrk. Slogan Tradicionalnega slovenskega zajtrka se je letos glasil:”Kruh za zajtrk – super dan!”
V četrtek, 16.11.2023 smo se odpravili na obisk h gospodu čebelarju. Tam smo bili zelo lepo sprejeti, skupaj z ženo sta nam pripravila pravo čebelarsko dopoldne. Preko fotografij, didaktičnega materiala in seveda čebelarjevih sladkih izdelkov, sta nam predstavila pomen čebel, razložila o njihovem prezimovanju itd. Otroci so spoznali veliko novega o čebelah.


Ker je v letošnjem sloganu še bolj izpostavljen kruh, smo se odločili, da bomo poleg že tradicionalnega izpostavljanja pomena čebel, medu, opraševanja, posvetili pozornost tudi kruhu, žitom in drugim pekovskim izdelkom. Zato smo se v petek po okusnem tradicionalnem zajtrku, odpravili na Brezno, kjer smo se pridružili sovrstnikom iz vrtca Brezno, saj nas je obiskal gospod pek. Otrokom je prikazal, kako zamesiti testo, se z njimi pogovoril o sestavinah, katere potrebujemo za kruh, prikazal, kako poteka gnetenje testa in izdelava nekaj različnih  pekovskih izdelkov. Po tem, ko smo čakali, da kruh vzhaja, je vsak izmed otrok dobil svojo kepico testa, iz katere je lahko izdelal poljuben pekovski izdelek. Vse te izdelke smo, nato tudi spekli in poskusili pri popoldanski malici. 0trokom je bila ta izkušnja lepo doživetje.

Iris Salihović Koziker

Dostopnost