Skoči na glavno vsebino


Naš planet Zemlja je praznoval rojstni dan. Zemljo smo opazovali na globusu in spoznali, da je velika in okrogla ter da imamo našo Zemljo radi in da moramo poskrbeti, da ostane čista in zdrava.


Ob ogledu filmčka Listek in kapljica: Kam gredo odpadki, ko jih odvržemo in Kako deluje čistilna naprava, smo se seznanili z pomembnostjo pravilnega in doslednega ločevanja odpadkov, reciklaže in načinom prečiščevanja onesnažene vode.
Tudi sami smo želeli spoznati, kako se voda onesnaži in predvsem kako jo lahko očistimo. Pripravili smo si manjšo posodo z vodo – jezero za živali, v katerega so otroci “metali” različne odpadke. Nato smo opazovali kakšna je postala voda. Otroci so hitro opazili, da umazana in ob igri tudi spoznali, da se živali v taki vodi težko premikajo in plavajo. Odločili smo se, da bomo počistili. Najprej smo iz vode pobrali odpadke in jih ločeno odvrgli v smeti (plastika, papir, biološki odpadki), nato so otroci opazili, da je voda še vedno umazana. Spomnili smo se filmčka Kako čistilna naprava očisti vodo in jo tudi sami poskusili očistiti preko cedila in krpe. Otroci so bili navdušeni, ko so opazovali, kako na krpi ostajajo umazani delčki, prečiščena voda pa steče v kozarček.


Otroci so preko pestre in zanimive dejavnosti ter igre, spoznali, kako pomembno, da za naše zdravje in zdravje našega planeta, poskrbimo za čisto okolje in naravo. In ker si vsi želimo, da bi naš planet Zemlja, bil še dolgo zdrav, smo si obljubili, da se bomo za to zelo potrudili.


In za konec smo naši Zemlji, seveda še zapeli pesmico Vse najboljše in se odpravili na igro v naravo.


Zapisala : vzgojiteljica Klavdija Peklar

Dostopnost